text.skipToContent text.skipToNavigation
HU
Choose your Language

Láncok, lánckerekek

Bejegyzések / oldal
24 / 78 bejegyzés
  • Bejegyzések / oldal
    24 / 78 bejegyzés

    Más vásárlók is vásároltak

    Láncok és lánckerekek



    Görgősláncok:



    A norelem számos különféle DIN ISO 606 szerinti lánckerékkel és lánckeréktárcsával rendelkezik a kínálatában.



    A görgősláncok a lemeztől (ívelt vagy egyenes) vagy az anyagtól (acél vagy rozsdamentes acél) függően különböznek. A görgősláncok a DIN ISO 606 szabvány szerint készülnek. A termékcsalád egyedi, acélból vagy rozsdamentes acélból készült összekötő elemeket is tartalmaz.



    Az acélszemes láncok közül a görgősláncok szerezték meg a legnagyobb jelentőséget a piacon az évek során. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a sokoldalú kinematikai feladatokat gyakran görgősláncok alkalmazásával lehet a legjobban megoldani. A hajtási feladatokon kívül a görgősláncok a következőképpen is használhatók:

     




    • húzóelemként

    • szállítóláncként

    • továbbító láncként

    • és/vagy emelőláncként.





    A görgősláncok pozitív és csúszásmentes erőátvitelt biztosítanak. Ez állandó átviteli arányokat tesz lehetővé. A görgősláncok előfeszítés nélkül működnek, így csak kis csapágyterhelés lép fel. A két lánckerekes lánchajtásnál a forgásirány mindig ugyanaz marad. Kettőnél több lánckerekes lánchajtás esetén az azonos vagy eltérő forgásirány egyszerűen és gazdaságosan megoldható. Akár 20 m/s láncsebesség is lehetséges, sőt esetenként még ennél is nagyobb. A lánckerékhajtás hatásfoka jó kenés mellett, normál üzemi körülmények között és teljes terhelés mellett körülbelül 98%. A láncok viszonylag könnyen lerövidíthetők vagy hosszabbíthatók, emellett nagyon jól ellenállnak a szennyeződésnek vagy a külső hőmérsékleti hatásoknak.



    Az autóiparban például görgősláncokat használnak a vezérműtengely meghajtására. A láncokat többnyire kerékpárok hajtóműjeként is használják.



    A görgősláncokkal kombinálva a meghajtó lánckerekek gyakran használt alkatrészek a gépészetben. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy nagyon nagy erők olcsón és nagy erőfeszítés nélkül továbbíthatók. A lánckerekek a láncágak számában különböznek. A norelemnél csak a gyakran használt szimplex láncok vannak. A lánckerekek fogazata szabványos. A norelem kizárólag a mindenkori DIN ISO 606 szabvány szerint gyártott lánckerekeket forgalmaz. Ez a szabvány garantálja a tervezőnek, hogy bizonyos méretek nem változnak, és a kopásállóság is meg van adva. Az ügyfél tehát azzal az előnnyel rendelkezik, hogy a láncból és lánckerékből álló hajtóegység optimálisan illeszkedik.



    Lánckerekek és lánckeréktárcsák



    A megfelelő lánc kiválasztásakor a tervezőnek figyelembe kell vennie a következőket:




    • a továbbítandó teljesítmény

    • a legkisebb lánckerék sebessége

    • a működési feltételek.



     





    Ezektől a körülményektől függően kiválasztható a megfelelő lánc/lánckerék. Az ajánlott minimális fogszám egy lánckeréken 17. Ez nagyban függ az adott terheléstől. Nagyobb terhelés esetén a kis lánckeréknek legalább 21 fogúnak kell lennie, és az alkalmazástól függően edzettnek is kell lennie. A gyakorlatban gyakran a páratlan fogszámokat részesítik előnyben (17, 19, 21, 23, 38, 57, 95). A tengelytávolság általában valahol a láncemelkedés 30-60-szorosa között van, de alapvetően szabadon megválasztható. Fontos, hogy a lánc legalább 120°-os szögben fogja át a kis lánckereket.



    Az is fontos, hogy a lánckerekek egy vonalban legyenek, és hogy a tengely párhuzamosan fusson a kerékkel. Az egyszerűen a lánckerékre rögzíthető összekötő tag biztosítja az egyszerű összeszerelést. Végül ügyelni kell arra, hogy a lánc belógása a középtávolság 1-2%-a között legyen. 3% feletti belógástól javasolt a lánc cseréje.



    Az egyes láncok rendszeres karbantartása garantálja a lánckerékhajtás maximális élettartamát. A norelem láncok korrózióvédettek, és üzembe helyezés előtt feltétlenül kenni kell őket. Rendszeres karbantartás és kenés esetén 15 000 órás élettartam érhető el. A továbbítandó teljesítménytől függően különböző típusú kenés javasolt.



    A viszkózus zsírok vagy olajok nem alkalmasak kenésre. Ezek túl sűrűek, és gyakran nem tudnak áthatolni a láncon (viszkozitás). A hőmérséklettől függően az ismert SAE viszkozitási osztályoknak megfelelő különböző kenőolajokat kell használni.



    Alacsony hőmérsékleten (-5°C és +25°C között) a SAE 30 alkalmas.



    Közepes hőmérsékleten (+25°C és +45°C között) a SAE 40 alkalmas.



    Magas hőmérsékleten (+45°C és +65°C között) a SAE 50 alkalmas.