text.skipToContent text.skipToNavigation
HU
Choose your Language

22000

Fedezze fel a norelem termékpalettát

norelem hajtástechnika és hajtáselemek

 

A gépészetben és az automatizálástechnika számos igényes erőátviteli és helymeghatározási feladat van a mindennapi életben. A norelem hajtástechnika és hajtáselemek gyártójaként különféle hajtástechnikai alkatrészeket kínál a webáruházban, hogy megfeleljen a hajtástechnika különféle követelményeinek.

 

A norelem webáruház a hajtástechnika és a hajtáselemek alábbi termékpalettáját tartalmazza: láncok és lánckerekek, fogasszíjak, fogazott tengelyek és fogasszíjtárcsák, ékszíjak és ékszíjtárcsák, fogaskerekek, fogaslécek és kúpkerekek, csigák és csigakerekek és hajtóművek.

 

Mi az a hajtástechnika?

 

Hajtástechnika alatt általában egy gép energiaellátását és a különböző hajtóelemek vezérlését, azaz erőátvitel útján történő mozgás létrehozását értjük.

 

A hajtástechnika alkalmazási területei

 

A hajtástechnikát a gépiparban és az automatizálástechnikában alkalmazzák, például konverterekben, motorokban, inverteres szekrényrendszerekben, hajtóműves motorokban, tengelykapcsolókban, generátorokban, félvezetőtechnikában, méréstechnikában, üveg- és fafeldolgozásban, valamint híradástechnikában. A hajtástechnikát az említett területeken kívül a repülőgépiparban, a szerszámgépekben és csomagológépekben, valamint az orvostechnikában alkalmazzák.

 

A norelem hajtástechnika előnyei

 

  • Optimális erőátvitel

  • Kiváló pozicionálási pontosság

  • Szabványos alkatrészek

  • Hosszú élettartam

  • Kevesebb kopás

  • Halk

  • Alakzáró erőátvitel

  • Állandó áttételi arányok

  • Rezgés- és zajcsökkentés


  •  
 

Lánchajtás-technikaKettenradantrieb-01

 

A lánckerékhajtás általában lánckerekekből, megfelelő lánckeréktárcsákból és görgősláncból áll. Speciális esetekben ezeket az alkatrészeket szükség szerint láncfeszítőkkel és lánckerekekkel egészítik ki. A norelem lánckerekeit kifejezetten a gépipar és az ipar számára fejlesztették ki. Emiatt a lánckerekek számos elterjedt méretben és változatban kaphatók, és közvetlenül online vásárolhatók meg a webáruházban.

 

A norelem lánckerekek rugalmasak, robusztusak, tartósak és a DIN /ISO 606 szabvány szerint készülnek. A fogak marottak és induktívan edzettek. A horony pontosan a fog hegyéhez van igazítva. A norelem legtöbb lánckereke már előfúrt (beszerelésre kész) és könnyen felszerelhető. A norelem az acél lánckerekek mellett rozsdamentes acél lánckerekeket is forgalmaz webáruházában. Ezeket például az élelmiszeriparban használják.

 

A görgősláncokhoz tartozó egyedi összekötő elemek bármikor tartozékként utánrendelhetők.

 

Fogasszíj-hajtásoknorelem_Zahnriemen_Zahnriemenscheiben

 

A fogasszíj-rendszerek egy fogasszíjból és két vagy több fogasszíjtárcsából állnak. A fogasszíj-rendszer előnyei sokrétűek. Nagy erők nagy gyorsulással történő átvitelekor a fogasszíjrendszerek pontos pozicionálást és folyamatos szinkronfutást garantálnak A rendszereket emellett magas szintű energiahatékonyság és zökkenőmentes futás jellemzi. A norelem nemcsak a standard méreteket tartalmazza a kínálatában, hanem vezérműszíj megoldásokat is kínál méterenként.

 

Klasszikus alkalmazási példákat találhatunk a gépészetben, az automatizálási iparban és a kisiparban. A nagyteljesítményű lézerek portálrendszerei, pick-and-place egységek, körasztal-rendszerek vagy klasszikus szállítógépsorok csak néhány példa a gyakorlati alkalmazásokra.

 

A fogasszíjhajtások egyesítik a lánc- és a laposszíj pozitív tulajdonságait, miközben kevesebb karbantartást igényelnek. A fogasszíjrendszerek csendesen, nagyon pontosan és csúszásmentesen működnek. Ennek előfeltétele az alkatrészek jó összehangolása. Előnyt jelentenek még a lánchajtásokkal szemben a nagy gyorsulási értékek is.

 

Fogaskerekek, fogaslécek és kúpkerekekZahnraeder_Zahnstangen_Kegelraeder

 

A fogaskerekes hajtóművek a leggyakrabban használt hajtóművek a gépészetben. A fogaskerekes hajtóművek, azaz a fogaskerekek, fogaslécek és kúpkerekek a nyomaték átvitelére szolgálnak egyik tengelyről a másikra egy bizonyos fordulatszám mellett. Különböző méretű fogaskerekek kombinálhatók. Ez lehetővé teszi a forgatónyomaték és a sebesség eltérő áttételét az egyes fogaskerekek egyszerű cseréjével.

 

A lánckerékhajtásokhoz és szíjhajtásokhoz képest a norelem fogaskerekes hajtóművei azt az előnyt kínálják, hogy kisebb középtávolság érhető el. A szíjhajtáshoz képest lényegesen nagyobb erők is átvihetők.

 

A fogaskerekek, fogaslécek és kúpkerekek további előnyei a csúszásmentes és alaktartó erőátvitel, a lehetséges áttételi arányok változatossága és az egyszerű felépítés (alacsony karbantartási igényű és megbízható).

 

Fogaskerekes hajtóművek - kúpkerekek

 

A kúpos kerekeket, amelyek csúcsai találkoznak, főként olyan meghajtási formákban használják, ahol a tengelyek egy bizonyos szögben (általában 90°-ban) metszik egymást. Fontos, hogy üzemi terhelés mellett az úgynevezett kapcsolókép elmozdulása a lehető legkisebb legyen. Ezt úgy érik el, hogy a középpont távolság a fog közepétől a csapágyig a lehető legkisebb legyen, ugyanakkor a lehető legnagyobb tengelyátmérővel. A norelem ezekkel a különböző áttételi arányokkal kínál kúpkerekeket. A fogak mindig egyenesek, a kúpkerekek acélból készülnek. A kerékkapcsolószög 20°.

 

Fogaskerekes hajtóművek - homlokkerekek

 

A homlokkerekek, amelyeket gyakran hengeres kerekeknek is neveznek, a fogaskerekek egyszerű típusai. A hajtástechnikában mindig homlokfogaskerekeket használnak, ha nagy kerületi erőket kell átvinni.

 

Az úgynevezett fogasléccel kombinálva a forgó mozgások lineáris mozgásokká alakíthatók (és fordítva). Az elhelyezés szempontjából fontos, hogy a tengelyek a lehető legvízszintesebb helyzetben legyenek beépítve. A tengely nyomvonalának pontosan kell felfeküdnie, hogy biztosítsa a fogaskerekek hosszú élettartamát. A kenés is vízszintes helyzetben a legeredményesebb. A beépítés során ügyeljen a tengelyek párhuzamosságára, hogy az eltérések a lehető legkisebbek legyenek. Szintén fontos a megfelelő tengelytávolság betartása.

 

Csigahajtóművek / csigakerék-készleteknorelem-Schneckenradsatz-Detail-02

 

A gép- és szerszámgyártásban az úgynevezett csiga egy vagy több csavarmenettel rendelkező tengely. A csigakerékkel együtt (spirális fogazatú) a csiga alkotja a csigakerekes hajtóművet. A csiga és a csigakerék tengelyei 90°-kal el vannak tolva. A csigahajtóművek nagyon alkalmasak nagy áttételek lassú sebességre történő átalakítására.

 

A norelem csigakerék-készletek nagy fordulatszámon és nagy nyomatékon történő folyamatos működésre alkalmasak.

 

A csigahajtóműveket elsősorban akkor használják, ha a hajtásnak a lehető leghalkabbnak kell lennie. Ezenkívül a csigahajtóművek felépítésüknek köszönhetően nagyon rugalmasak. A hatásfok gyakran nem túl magas nagyteljesítményű áttételeknél, hiszen a gördülő mozgás mellett egy csúszó mozgás (kulcsszó: önzáró) is szükséges a hajtómű meghajtásához.

 

A csigahajtóműveket gyakran használják meghajtóként hengerlési folyamatokhoz vagy présekhez. A csigakerekeket a szállítástechnikában is használják. Csigahajtóművek használatakor gyakran nagy axiális erők lépnek fel. Ez elsősorban annak a ténynek köszönhető, hogy a csiga a spirális áttétel ellenére szorosan rögzítve van.

 

A norelem csigakerekei bronzból készülnek. A csigák acélból készülnek, edzettek és köszörültek. A csigák jobbra emelkedők (jobbmenetesek).

 

Hajtóművek - beépítésre kész csigakerekes hajtóműveknorelem_Schneckengetriebe

 

A norelem beépítésre kész hajtóműveket is forgalmaz különféle kivitelben. Az összes hajtómű 360°-os nézetben megtekinthető. Ha kérdése van a hajtóművekkel kapcsolatban, értékesítési osztályunk készséggel válaszol minden felmerülő kérdésére.

 

A csigahajtómű háza alumíniumból, a csiga acélból, a csigakerék pedig speciális sárgarézből készült. A házat eloxáltuk, a csiga pedig betétedzett.

 

A hajtómű univerzálisan használható, és a tokozott háznak köszönhetően karbantartást nem igényel. Ezenkívül a csigakerekek nagyon csendesek, és az erőátvitel könnyedén megy végbe. A csigahajtómű egyszerű csavaros rögzítéssel szerelhető fel. A hajtómű RoHs-kompatibilis.

 

Hajtóművek - beépítésre kész kúpkerekes hajtóműveknorelem_Kegelradgetriebe-einbaufertig

 

A norelem a beépítésre kész kúpkerekes hajtóműveket három különböző formáját kínálja:

 

  • Műanyag házas kúpkerekes hajtómű

  • Alumínium házas kúpkerekes hajtómű

  • Cink présöntvény házas kúpkerekes hajtómű


  •  
 

A műanyag házas kúpkerekes hajtóművek különösen alkalmasak rövid távú, alacsony fordulatszámú mechanikus hajtásokhoz vagy kézi hajtásokhoz. A forgásirány mindkét irányban lehetséges. Az alumíniumházas és acél kúpkerekes hajtómű jó minőségű, univerzálisan alkalmazható és karbantartást nem igénylő hajtómű. A norelem hét mérettel rendelkezik a kínálatában. Az áttétel mindig 1:1. A forgásirány itt is tetszőleges. A hajtóműnek megvan az az előnye is, hogy sokféle beépítési helyzet valósítható meg. A cink présöntvényházzal és acél kúpkerekekkel ellátott kúpkerekes hajtóművek nagyon jól használhatók villanymotorokhoz. A gyakorlatban a hajtóművet elsősorban terelőműként vagy osztóműként használják. Ezt a hajtóművet elektromos motorok (redőnyök) előtéthajtóműveként is használják. A norelem minden beépítésre kész sebességváltója RoHs-kompatibilis.