text.skipToContent text.skipToNavigation
HU
Choose your Language

Lineáris csúszóvezetékek

Bejegyzések / oldal
14 / 14 bejegyzés
  • Bejegyzések / oldal
    14 / 14 bejegyzés

    Más vásárlók is vásároltak

    DryLin – műanyag csúszóvezetők a norelemtől


    A DryLin® lineáris csúszóvezetők (műanyag csúszóvezetők) kenőanyagok használata nélkül lineáris mozgásokat végeznek. A szárazon futó DryLin® lineáris csúszóvezetők érzéketlenek a szennyeződésre, és olajok, zsírok és kenőanyagok nélkül képesek a csúszásra. A norelem DryLin® lineáris csúszóvezetői karbantartásmentesek, állíthatók, halkak és korrózióállók.
    A DryLin® lineáris csúszóvezetők segítségével egyenes vonalú mozgások hajthatók végre, amelyek időnként nagy követelményeket támasztanak a pontosság, a tartósság és a gyorsaság tekintetében.

    A DryLin® lineáris csúszóvezetők előnye


    Mivel nem kell olajat, kenőanyagot és zsírt használni, így aDryLin® lineáris csúszóvezetők karbantartásához az üzemeltetési költségek, valamint a kenőanyagok ártalmatlanítása, valamint a munkaidő és a munkateljesítmény megtakarítható.

    DryLin® lineáris csúszóvezetők – felépítés


    A DryLin® lineáris csúszóvezetők felépítése sínekkel, házcsapágyakkal és szánokkal egyszerű. A DryLin® lineáris csúszóvezetőkhöz mindig minimális távolságra van szükség a szán és a sín között.
    A norelem termékcsalád a DryLin® lineáris csúszóvezetők különböző változatait tartalmazza:

    A DryLin® csúszóvezetők kivitelei


    Vezetőkocsik DryLin® T
    Vezetősínek DryLin® T
    Miniatűr lineáris csúszóvezetők DryLin® T
    Miniatűr lineáris csúszóvezetők DryLin® N
    Miniatűr lineáris csúszóvezetők DryLin® N
    Miniatűr lineáris csúszóvezetők DryLin® N
    Laposvezetők DryLin® N
    Vezetőkocsik DryLin® W
    Siklókocsik DryLin® W
    Vezetősínek DryLin® W egyszeres
    Vezetősínek DryLin® W kettős

    A DryLin® csúszóvezetők tartozékai


    Körasztal siklócsapágy
    Körasztal siklócsapágy
    Szorítóelem körasztal siklócsapágyhoz

    DryLin® lineáris csúszóvezetők – alkalmazási területek


    A halk működés, a szennyeződésekkel, vízzel, vegyszerekkel, hővel és ütésekkel szembeni ellenállás azt jelenti, hogy a DryLin® lineáris csúszóvezetőket az ipar és a kereskedelem minden területén használják.
    A DryLin® lineáris csúszóvezetők a járműgyártásban, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a fa- vagy fémalkatrészek gyártásában ugyanolyan megbízhatóan és csendesen teljesítik szolgálatukat, mint a tisztatértechnikában, a textiliparban, az orvostechnikában és a nyomdákban. 

    A DryLin® lineáris csúszóvezetők holtjátékának beállítása


    A norelem DryLin® lineáris csúszóvezetőket beszerelésre készen szállítjuk, előre beállított távolsággal. Ha különleges igényei vannak, kérjük, jelezze, hogy különösen szűk vagy különösen széles távolságra van szüksége. Szükség esetén a vezetőszán csapágyjátéka is utánállítható. Ezt mindig járulékos terhelés nélkül kell megtenni.
    A® lineáris csúszóvezetők holtjáték-beállításait a szánvezetők műszaki adatlapjában találja.
     

    Műszaki adatok a DryLin® szánvezetőkhöz a norelemtől



    Excentrikus erők


    A karbantartást nem igénylő DryLin® lineáris csapágyak sikeres használatához néhány ajánlást be kell tartani. A golyós vezetőkhöz képest nagyobb súrlódási együttható miatt nagyobb hajtóerőre lehet számítani. A sínen a lehető legnagyobb csapágytávolságok és a hajtásból és tömegből adódó lehető legkisebb nyomatéki terhelések pozitívan befolyásolják a vezető futási és kopási tulajdonságait.

    Nyugodt futás


    A köszörült tengelyeken vagy profilsíneken futó műanyag csúszóelemek alig okoznak zajt. A hagyományos golyós vezetőkkel ellentétben a zajszint nem növekszik a sebesség növekedésével.

    A 2:1 szabály


    Ha a 2:1 szabályt nem tartják be lineáris siklócsapágyak használatakor, akkor egyenetlen mozgási sorrend alakul ki, vagy a rendszer akár blokkolni is fog. A viszonylag egyszerű változtatások gyakran nyújtanak segítséget. Az elv nem függ a terheléstől vagy a hajtóerőtől. Ez a súrlódásból ered, és mindig a fix csapágyra vonatkozik.
    Minél távolabb van a hajtás a vezetőcsapágytól, annál nagyobb a kopás és a szükséges hajtóerő. Ha a hajtóerő és a fix csapágy közötti távolság több mint kétszerese a csapágytávolságnak (2:1 szabály), akkor 0,25 statikus súrlódási együttható esetén a vezető elméletileg elakad.

    Tervezési megjegyzések a norelem lineáris csúszóvezetőihez


    Két párhuzamos sínnel rendelkező rendszerek alkalmazásakor az egyik oldalt szabad csapágyként kell kialakítani. Minden beépítési helyzethez létezik megfelelő fix-/szabadcsapágy-megoldás, legyen az vízszintes, függőleges vagy oldalsó. Ez a fajta beépítés megakadályozza a vezető nehéz járását vagy beszorulását a sínek közötti párhuzamossági eltérések esetén.
    A szabad csapágy a statikailag túlhatározott csúszóelemek eltávolításával valósul meg. Így egy sínen további szabadsági fok keletkezik a valószínű párhuzamossági hiba irányában. A szerelt sínek közötti párhuzamossági hibák maximum 0,5 mm-es tartományban fix/szabad csapággyal kompenzálhatók. Beszereléskor ügyeljen arra, hogy a szabad csapágy mindkét irányban körülbelül azonos holtjátékkal rendelkezzen. Az általunk javasolt fix-/szabadcsapágy-rendszer kialakítása a mellékelt ábrákon található.
    A sínek és a vezetőkocsik csatlakozási felületeinek egyenletesnek kell lenniük (pl. mart felület), hogy elkerüljük a rendszer feszültségét. A csatlakozási felületek kisebb egyenetlenségei bizonyos mértékig (0,5 mm) egyedileg kompenzálhatók nagyobb hézag beállításával. A holtjáték beállítása csak terheletlen állapotban hatásos.