text.skipToContent text.skipToNavigation
HU
Choose your Language

21000

Más vásárlók is vásároltak

Gépészeti vezetők a norelemtől

A norelem lineáris rendszereket és lineáris vezetőket termékcsoportokra osztja: szánvezetők, ozicionáló rendszerek, motoros pozicionálóasztal-rendszerek, műanyag csúszóvezetők, görgős vezetősínek, profilos sínvezetők, lineáris golyóscsapágyak, lineáris vezetőrendszerek, mérőlécek, helyzetkijelzők és libellák.

Lineáris rendszerek

A lineáris technika mint a meghajtástechnika műszaki résztudománya azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy a mechanikus komponenseket hogyan lehet a lehető legkisebb súrlódással transzlatív módon mozgatni. A lineáris rendszernek képesnek kell lennie a lehető legnagyobb oldalirányú erők elnyelésére anélkül, hogy deformálódna.

A norelem lineáris rendszereit a félvezetőgyártásban, a robotikában, a csomagolóiparban és az orvostechnikában is használják. A fő alkalmazási terület minden bizonnyal az automatizálás. A lineáris rendszerek egyedileg meghatározott megoldásokat biztosítanak a gyártóelemek pozicionálásakor, megfogásakor, emelésekor vagy forgatásakor. A rendszereket az adott alkalmazási területnek megfelelően tervezik és telepítik.

A norelem ACADEMY alapvető lineáris technikai oktatóvideójában megtudhatja, mi az a lineáris technika, mire használják, és mi befolyásolja a lineáris technikai elemek kiválasztását. Megtudhatja, milyen károk keletkezhetnek az elemekben, és milyen ellenintézkedéseket tehet.

Lineáris vezető

A gyakran lineáris vezetőrendszernek is nevezett lineáris vezetőrendszer két fő kategóriába sorolható:

A csúszóvezetők olyan lineáris vezetők, amelyekben a lineáris vezető egyes elemeit nem választják el gördülőelemek. Ezen vezetőrendszerek közé tartozik például a norelem fecskefarkú csúszóvezetője, amely megakadályozza a vezetőelem kiemelkedését forgó mozgások során.

A gördülővezetők a gördülés elvén alapulnak. Ebben az esetben gördülőelemeket, például görgőket vagy golyókat gördülnek két mozgó elem között. Egy gördülőelem-kosár, például egy görgőslánc, kordában tartja a gördülőelemeket, és biztosítja, hogy a vezető a lehető legsimábban fusson. A gördülővezetők közé tartoznak például a profilsín-vezetők vagy a lineáris golyóscsapágyak.

Általánosságban elmondható, hogy a vezető minősége szempontjából később a vezető alakja és helyzetpontossága a döntő paraméter.

Lineáris golyóscsapágyak a norelemtől

A lineáris golyóscsapágyak – más néven golyós perselyek vagy tengelyvezetők – arra szolgálnak, hogy a gépelem lineáris mozgását a lehető legkisebb súrlódás mellett egy hengeres tengely mentén irányítsák. A hagyományos golyóscsapágyakkal ellentétben ezért axiális cirkulációval is rendelkeznek.

A norelem golyóscsapágyak megfelelnek az ISO 10285 szabvány 3-as sorozatának, amely szabályozza a lineáris golyóscsapágyak fő méreteit és tűréseit.

Alkalmazás

A lineáris golyóscsapágyakat gép- és készülékgyártásban, valamint az iparban használják, amikor csak kevés hely áll rendelkezésre.

A lineáris csapágyak fontos alkatrészek a gép- és készülékgyártásban, és többek között gyártógépekben, szerszámgépekben, vasúti járművekben, valamint az élelmiszer- és és orvostechnikában használják.

A norelem lineáris golyóscsapágyait például nyomdagépekben, lángvágó gépekben, mindenféle présgépben vagy számítógépekben, mérőeszközökben használják. A lineáris csapágyakat az eltoló eszközök, például a lineáris asztalok felállítására is használják.A norelem lineáris siklócsapágyait élelmiszeripari, gyógyszerészeti, orvosi és vegyi alkalmazásokban is használják.

Vezetősínek szánnal

A norelem szánvezetői lehetővé teszik a vízszintes és függőleges irányú pozicionálást és mozgást. A szánvezetők rugalmasan igazíthatók a különböző igényekhez, ezért ideális választást jelentenek számos gép- és készülékgyártási alkalmazáshoz, például mérés- és irányítástechnikában.

A szánvezető alkalmazási területe

A szánvezetők nagy pontosságuknak köszönhetően nagyon népszerűek a precíziós gépiparban, a gép-, készülék- és mérőkészülékgyártásban, valamint az optikai és precíziós gépiparban. A mikrométeres orsó segítségével a termékek például pontosan beállíthatók és a kívánt helyre rögzíthetők.

A szánvezetők anyagai

Szürkeöntvényt és alumíniumot használnak a kocsivezetők anyagaként, az alumínium változatok pedig kiváló kompromisszumot jelentenek a súly, a rugalmasság és a pontosság tekintetében. Opcionálisan a szánvezetők végütközőkkel és mikrométeres orsókkal is rendelhetők.

Csúszüvezetők a norelemtől

A DryLin® lineáris csúszóvezetők (műanyag csúszóvezetők) kenőanyagok használata nélkül lineáris mozgásokat végeznek. A szárazon futó DryLin érzéketlenek a szennyeződésre, és olajok, zsírok és kenőanyagok nélkül képesek a csúszásra. A norelem DryLin® lineáris csúszóvezetői karbantartásmentesek, állíthatók, halkak és korrózióállók..

A DryLin® lineáris csúszóvezetők segítségével egyenes vonalú mozgások hajthatók végre, amelyek időnként nagy követelményeket támasztanak a pontosság, a tartósság és a gyorsaság tekintetében.

A DryLin® lineáris csúszóvezetők előnye

Mivel nem kell olajat, kenőanyagot és zsírt használni, így aDryLin®lineáris csúszóvezetők karbantartásához az üzemeltetési költségek, valamint a kenőanyagok ártalmatlanítása, valamint a munkaidő és a munkateljesítmény megtakarítható.

DryLin® lineáris csúszóvezetők – alkalmazási területek

A halk működés, a szennyeződésekkel, vízzel, vegyszerekkel, hővel és ütésekkel szembeni ellenállás azt jelenti, hogy a DryLin® lineáris csúszóvezetőket az ipar és a kereskedelem minden területén használják. A DryLin® lineáris csúszóvezetők a járműgyártásban, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a fa- vagy fémalkatrészek gyártásában ugyanolyan megbízhatóan és csendesen teljesítik szolgálatukat, mint a tisztatértechnikában, a textiliparban, az orvostechnikában és a nyomdákban.

Lineáris vezetők a norelemtől

A lineáris házegységek lineáris mozgásokat hajthatnak végre, és szállítókocsiként szolgálhatnak. A norelem kompakt modelljei alumínium házból és előszerelt lineáris golyóscsapágyból állnak, mindkét oldalon tömítéssel. Tandem változat is elérhető, amely két előre összeszerelt lineáris golyóscsapággyal van felszerelve, szöghiba kompenzációval. Mindegyik házegység rendelkezik egy kenőnyílással, amelyen keresztül a golyóscsapágyakat szükség esetén újra lehet kenni.

Végül, de nem utolsósorban a norelem kompakt tengelyblokkokat is kínál. Rögzítő furattal rendelkeznek a vezetőtengelyek egyszerű és biztonságos rögzítéséhez és rögzítéséhez.

Profilos sínvezetők

A norelem profilvezető rendszereit különösen az anyagbevezetés, a szerelés- és az automatizálástechnika területén használják.

Az acélból készült norelem profilos vezetősínek induktívan edzett és köszörült futópályákkal rendelkeznek. Ezek 45°-os szögben vannak elrendezve. A golyósorok egyenletesen osztlaják el a terhelést. A rendszer így minden oldalról képes felvenni a nagy terhelést. Az integrált kenési folyamatnak köszönhetően a sínre szerelt profilos sínvezető rendszerek rendkívül kevés karbantartást igényelnek, és folyamatos használat mellett akár 80 °C-os hőmérsékletre is alkalmasak.

A felülről csavarozható profilos vezetősínek négy különböző méretben kaphatók. A hossz az ügyfél igényei szerint van méretre vágva (maximum 3690 mm-ig). Az igényektől és a rendelkezésre álló helytől függően négy különböző típusú vezetőkocsi áll rendelkezésre (a standardtól a kompaktig) nemesített acélból és gördülőcsapágyacél golyókkal. A standard kivitelben a vezetőkocsik recirkulációs golyóscsapágy vezetéssel vannak ellátva N pontossággal előfeszítés nélkül (Z0). Nagyobb pontossági és előterhelési osztályok kérésre elérhetők. Mivel a norelem profilvezető rendszerei megfelelnek a jelenlegi piaci szabványoknak, könnyen helyettesítik más szállítók hasonló lineáris vezetőegységeit.

Görgős vezetősínek a norelemtől

Akár a szerszám- és gépgyártásban – itt különösen az intelligens kezelési és automatizálási megoldások fejlesztésében – a raktározási és szállítási logisztikában, de az orvostechnikában is: a norelem görgős vezető- és teleszkópos sínrendszerei az alkalmazások széles skáláját ismerik és sokféleséget kínálnak a kétsávos párhuzamos irányítási rendszerek összehangolásának lehetséges megoldásairól.

A norelem görgővezetőrendszerek alkalmazási területei

A Görgős vezetőrendszerek mindig akkor használják, ha alkatrészeket, gépszegmenseket vagy rendszereket egy lineáris tengely mentén kell mozgatni működési, gyártási vagy logisztikai okokból. Az acélból készült szabványos sínekhez képest a jobb minőségű gördülőcsapágyacél görgős vezetősínek a norelem horganyzott és induktívan edzett futópályáival még jobb futási tulajdonságokat és nagyobb értékállóságot biztosítanak.

A norelem görgős vezetőrendszerek típusai

A norelem görgős vezetőrendszerei akár 4 080 mm hosszú vezetősínekből és kompakt és masszív kivitelű görgős vezetőkocsikból állnak, 20, 30 és 45 mm méretben. A görgős vezetőrendszerek mérettől és méretektől függően akár 5 500 Newton statikus és 12 280 Newton dinamikus terhelésekkel is működhetnek. A fix- ás szabadcsapágysínek kombinációja megakadályozza a görgős vezetőrendszerek bosszantó elakadását és szükségtelen kopását, a vezetőkocsi holtjáték nélkül állítható a középső excenter görgő egyszerűen a kívánt előfeszítéssel a sínben történő beállításával. Ez garantálja a precíz futást, az állandó kenésű gördülőcsapágy pedig karbantartásmentességet biztosít. Az együttmozgó lehúzó biztosítja a tiszta futófelületeket.

Görgős vezetőkocsik a norelemtől

A norelem az acélból készült görgős vezetőkocsikon kívül módosított poliamid lehúzókkal ellátott acél és és módosított poliamid lehúzókkal ellátott alumínium présöntvényből készült görgős vezetőkocsikat kínál. Az alumínium présöntvényből készült görgős vezetőkocsiknál ​​szabadalmaztatott lehúzó technológiát alkalmaznak, amely biztosítja, hogy egyszerre gyorsabb és halkabb menetsebesség érhető el, és mozgás közben a teljes rendszer kenhető legyen.

Tudjon meg többet a görgős vezetősínekről az alkalmazási videóban .

Pozicionáló rendszerek

A norelem pozicionáló asztalai és pozicionáló körasztalai a legkiválóbb precíziós technikát képviselik. A legkülönfélébb alkatrészek, érzékelők, végálláskapcsolók vagy akár kamerák is beállíthatók századmilliméteres pontossággal. Az elektromos hajtású, alacsony zajszintű és alacsony karbantartást igénylő motoros asztalokat szerszámgépekben, megmunkáló központokban, kezelőrendszerekben, készülékgyártásban, valamint mérő- és vizsgálóberendezésekben használják. A sokoldalú mozgató és pozicionáló modulok akár 1,2 m/perc haladási sebességhez és 10 kg súlyú tárgyakhoz is alkalmasak.

Tudjon meg többet a pozicionáló rendszerekről az alkalmazási videóban

A szinte játékmentes vezetés lehetővé teszi a pontos pozicionálást szerszámrendszerekben vagy kezelőrendszerekben problémamentesen. A pozicionáló egységeket a készülékgyártásban vagy a mérőeszközökben is használják. A játékmentes orsónak köszönhetően a szán anélkül állítható, hogy ezt az orsót külön befogni vagy kioldani kellene. A vezető sugárirányú játéka kisebb, mint 0,02 mm. A pozicionáló asztalok másik nagy előnye, hogy az orsó önzáró is, és van egy további szorjtó funkciója is.